skip to Main Content

Laat je door ons informeren

Artrose in de nek

Als je last hebt van artrose kan het de volgende oorzaken hebben: Ongeval/trauma in het verleden, ouder worden, genetische factoren, overgewicht, hogere leeftijd, geschiedenis van nekklachten, levensstijl waarbij je veel zit, lichamelijk zwaar werk (bijv. stratenmaker).

Symptomen

 • ochtendstijfheid (+/- 30 min), stijfheid en pijn worden minder bij bewegen;
 • bewegen gaat moeilijker;
 • pijn in de nek;
 • hoofdpijn;
 • pijn in de schouders/armen;
 • na langdurig bewegen verergeren de klachten.

Heb je last van artrose in de nek?

In de volksmond wordt dit vaak slijtage genoemd. Wist je dat ongeveer 1 miljoen Nederlanders last heeft van artrose? Bij artrose neemt de kwaliteit van de tussenwervelschijven af. Hierdoor wordt de ruimte tussen de verschillende wervels kleiner. Naast de tussenwervelschijven worden ook de facetgewrichten aangedaan, dit zijn de uiteinden aan beide zijkanten van de wervel. Het kraakbeen tussen deze gewrichten vermindert, wat pijn kan geven. Doordat de ruimte tussen de wervels kleiner wordt zal de bewegelijkheid van de nek afnemen.

Naast dat de bewegelijkheid van de nek afneemt kan de slijtage ook nekpijn, hoofdpijn en pijn in de schouders en armen veroorzaken.

Er is bewezen dat de hoeveelheid pijn en slijtage los van elkaar staan. Iemand kan dus weinig klachten hebben van veel slijtage of juist veel klachten van weinig slijtage.

Vaak wordt gedacht dat slijtage alleen voorkomt bij ouderen, maar ook jongere mensen kunnen slijtage hebben door bijvoorbeeld overbelasting van de nek.

Ook kan er bij artrose nieuwe botvorming of een ontsteking in het gewricht ontstaan. Het is mogelijk dat de botvorming tegen een zenuw aandrukt of dat een ontsteking de zenuw irriteert. Hierdoor kun je als gevolg van de artrose een nekhernia ervaren.

Artrose is een progressieve, chronische aandoening. Dit houdt in dat de klachten met de jaren zullen verergeren. Toch kan het raadzaam zijn om naar een fysiotherapeut of manueel therapeut te gaan. Deze kan je helpen de bewegelijkheid van de nek te behouden en de klacht onder controle te houden door het opstellen van een oefenprogramma dat bij jou past.

Behandeling

Je kunt starten met het opvolgen van de tips op deze pagina.

Mocht dit niet helpen, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut/manueel therapeut. De therapeut zal onderzoek doen naar de spierspanning, het bewegingsverloop en de bewegingsmogelijkheid van de nek. Behandeling kan bestaan uit massage, mobilisaties en/of oefeningen.

Een manueel therapeut kan aanvullend onderzoek doen naar de functie van de gewrichten en als aanvullende behandelmethode manipulaties uitvoeren.

Bekijk de animatie

Wat kun je zelf doen?

 • Tip 1  Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Probeer tijdens het werk elke 15 minuten het hoofd te draaien en naar voren en achteren te bewegen.
 • Tip 2  Blijf bewegen, ga door met je dagelijkse activiteiten. Verander echter de manier waarop je deze uitvoert indien de dagelijkse activiteiten voor klachten zorgen.
 • Tip 3  Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen.
 • Tip 4  Probeer tijdens een lange autorit elk uur te stoppen om een rondje te lopen en even uit te rekken.
 • Tip 5  Maak gebruik van warmte, zoals een kruik, pittenzak of een warm bad, om de spieren te laten ontspannen.
 • Tip 6  Mocht het bewegen van de nek pijnlijk zijn, dan kun je een warme douche nemen en dan de nek bewegen om de mobiliteit zo optimaal mogelijk te houden.
 • Tip 7  Vraag een fysiotherapeut om advies of behandeling.

Wist je dat je bij ons direct een afspraak in de online agenda kunt plannen?

Back To Top