skip to Main Content

Laat je door ons informeren

Bil- en/of beenpijn

Als je bil- en/of beenpijn ondervindt kan het de volgende oorzaken hebben: Ongeval/trauma, handelingen waardoor de belasting op je lage rug is vergroot, uitvoeren van activiteiten die je normaal niet doet, langdurig in een ongemakkelijke houding zitten/liggen/staan, verkeerde werkhouding, veelvuldig moeten aanspannen van de bilspieren, veel en langdurig met de benen over elkaar zitten, lage rugklachten.

Symptomen

  • uitstralende pijn naar één of beide benen;
  • beenpijn komt niet tot voorbij de knie;
  • uitstralende pijn naar de bil/billen;
  • pijn in de rug;
  • stijfheid/verminderde bewegelijkheid van de rug;
  • lang zitten verergert de klachten;
  • pijn verergert bij activiteiten als; zitten, traplopen, squats en lunges;
  • stijfheid/verminderde bewegelijkheid van de heup.

Heb je last van bil- en of beenpijn?

Bil-/beenpijn kan voortkomen uit spieren, gewrichten en zenuwen. In veel gevallen blijken deze klachten voort te komen uit de spieren en/of de gewrichten. Wanneer de klachten vanuit de spieren komen, is dit vaak als gevolg van overbelasting. Die overbelasting kan ontstaan door bijvoorbeeld activiteiten te ondernemen die je niet op regelmatige basis doet of door de bilspieren fanatiek te trainen. De bilspieren zijn vaak verhoogd in spanning bij klachten in deze regio. Maar ook het niet goed functioneren van de gewrichten in de lage rug kan voor pijnklachten in bil of been zorgen. Zowel een verhoogde spierspanning, als het niet goed functioneren van de gewrichten, kan zorgen voor een bewegingsbeperking en stijfheid in de lage rug en de heup. Een belangrijk kenmerk van deze pijn is dat hij niet voorbij de knie gaat.

Bekende aandoeningen waarbij de pijn wel tot voorbij de knie gaat zijn een hernia of ischias. Mochten de rugklachten uitstralen naar het been tot voorbij de knie en ervaar je hierbij tintelingen en/of een doof gevoel in het been, dan zou één van die aandoeningen aanwezig kunnen zijn. Bij een hernia drukt een uitstulping van de tussenwervelschijf of een andere structuur in de lage rug op een zenuw. Bij Ischias is er uitstralende pijn aanwezig die niet wordt veroorzaakt vanuit de rug.

Bil-/beenpijn wordt vaak veroorzaakt vanuit de lage rug. Van deze klachten weten we dat het algemene herstel gunstig is. Binnen één maand keert 82% van de mensen weer terug naar het werk. Mochten de klachten langer dan 3 weken aanhouden, dan is er sprake van een afwijkend beloop en is het verstandig contact op te nemen met een fysiotherapeut of manueel therapeut. Zijn de klachten nog niet zo lang aanwezig, maar is de pijn ondragelijk of wil je graag advies over de klachten, dan kun je al meteen terecht bij een fysiotherapeut.

Behandeling

Je kunt starten met het opvolgen van de tips op deze pagina.

Mocht dit niet helpen, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut/manueel therapeut. De therapeut zal onderzoek doen naar de spierspanning, het bewegingsverloop en de bewegingsmogelijkheid van de rug. Behandeling kan bestaan uit massage, mobilisaties en/of oefeningen.

Een manueel therapeut kan aanvullend onderzoek doen naar de functie van de gewrichten en als aanvullende behandelmethode manipulaties uitvoeren.

Bekkenfysiotherapie is zinvol als de bil-/beenpijn is ontstaan rond zwangerschappen of bevallingen. Ook heeft bekkenfysiotherapie de voorkeur wanneer je naast de bil-/beenpijn ook andere klachten hebt zoals urineverlies, moeite met plassen / ontlasten, drukkend gevoel in het zitvlak en/of pijn bij vrijen.

Bekijk de animatie

Wat kun je zelf doen?

  • Tip 1  Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Verander minstens elke 15 minuten van houding en zit niet langer dan 1 uur achtereen.
  • Tip 2  Als je klachten hebt, blijf dan wel bewegen en ga door met uw dagelijkse activiteiten. Verander echter de manier waarop je deze uitvoert, wanneer de dagelijkse activiteiten voor klachten zorgen.
  • Tip 3  Zorg regelmatig voor geestelijke en lichamelijke ontspanning om eventuele stress te verminderen.
  • Tip 5  Als je op je zij slaapt, plaats dan een kussen tussen de benen.
  • Tip 6  Probeer activiteiten waarbij de bilspieren worden getraind (squats, lunges etc.) te vermijden.
  • Tip 7  Probeer de bilspieren te rekken door op de rug te liggen en de knie naar de tegenovergestelde schouder te trekken.
  • Tip 8  Probeer tijdens een lange autorit elk uur te stoppen om een rondje te lopen en even uit te rekken.
  • Tip 9  Bij klachten die langer dan drie weken aanhouden is het verstandig om een fysio-, bekkenfysio- of manueel therapeut te raadplegen.

Wist je dat je bij ons direct een afspraak in de online agenda kunt plannen?

Back To Top