Laat je door ons informeren
Artrose in de rug
Artrose in de rug kan de volgende oorzaken hebben: Ongeval/trauma in het verleden, ouder worden, genetische factoren, overgewicht, hogere leeftijd, geschiedenis van rugklachten, levensstijl waarbij je veel zit, lichamelijk zwaar werk (bijv. stratenmaker).
Symptomen
Heb je last van artrose in de rug?
Heb je last van artrose in de rug? In de volksmond wordt dit vaak slijtage genoemd. Ongeveer 1 miljoen van de Nederlanders heeft last van artrose, maar wat is het precies? De tussenwervelschijven in de rug bestaan voor een groot deel uit water, als we ouder worden drogen deze langzaam uit. Door dit proces zullen de facetgewrichten die ook bij de wervels horen dichter bij elkaar komen te staan.
Dit is een proces dat bij iedereen plaatsvindt, maar toch heeft niet iedereen klachten. Er is bewezen dat de hoeveelheid pijn en slijtage los van elkaar staan. Iemand kan dus veel slijtage hebben, maar hier geen klachten van ervaren en andersom weinig slijtage en veel klachten. Vaak wordt gedacht dat slijtage alleen voorkomt bij ouderen, maar dat is niet het geval. Ook jonge mensen kunnen hiermee te maken krijgen. Naast leeftijd kunnen een ongeval in het verleden, genetische factoren, overgewicht en lichamelijk zwaar werk ook een rol spelen bij het ontwikkelen van slijtage.
Artrose gaat vaak gepaard met ochtendstijfheid welke ongeveer 30 minuten duurt. Zowel de stijfheid als de pijn nemen af bij bewegen, maar bij langdurig bewegen kunnen de klachten weer verergeren.
Artrose is een progressieve chronische aandoening. Dit houdt in dat de klachten met de jaren zullen verergeren. Toch kan het raadzaam zijn om naar een fysiotherapeut of manueel therapeut te gaan. Deze kan je helpen de bewegelijkheid van de rug te behouden en de klacht onder controle te houden door het opstellen van een oefenprogramma dat bij jou past.
Bekijk de animatie
Wat kun je zelf doen?
- Tip 1 Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Verander minstens elke 15 minuten van houding en zit niet langer dan 1 uur achtereen.
- Tip 2 Blijf bewegen, ga door met je dagelijkse activiteiten. Verander echter de manier waarop je deze uitvoert indien de dagelijkse activiteiten voor klachten zorgen.
- Tip 3 Probeer elke ochtend te starten met oefeningen. Zo kan je als je op de rug ligt beide knieën optrekken en dan de benen naar links en rechts laten vallen. Of op de rug liggend, met gestrekte benen het ene been langer maken dan het andere been.
- Tip 4 Probeer tijdens een lange autorit elk uur te stoppen om een rondje te lopen en even uit te rekken.
- Tip 5 Maak gebruik van warmte, zoals een kruik, pittenzak of een warm bad, om de spieren te laten ontspannen.
- Tip 6 Vraag een fysiotherapeut of manueel therapeut om advies of behandeling.