Laat je door ons informeren
Ischias
Symptomen
- beenpijn die tot voorbij de knie komt;
- stijfheid in de heup;
- stijfheid/verminderde bewegelijkheid van de rug;
- lang zitten verergert de klachten;
- activiteiten als traplopen, squats en lunges verergeren de klachten.
Heb je last van ischias?
De naam Ischias is afgeleid van de zenuw die de klachten veroorzaakt, namelijk de Ischiadicus. Dit is de langste zenuw in het lichaam en loopt van je ruggenmerg door je bil langs de achterkant van het been. De zenuw kan bij deze klachten geïrriteerd zijn of ingeklemd worden. De klachten kunnen tot in de voet merkbaar zijn. Een oorzaak van de klachten is een verhoogde spanning in de spieren in de lage rug of bil. Dit kan komen, doordat de spieren overbelast zijn door fanatiek te trainen of activiteiten uit te voeren die je niet vaak doet. Hierdoor ontstaat er een overbelasting van de spieren. Door de verhoogde spierspanning kan er sprake zijn van een verminderde bewegelijkheid in de rug of heup. Ook kan het zijn dat de gewrichten niet goed functioneren en er daardoor sprake is van een verminderde bewegelijkheid.
Een andere bekende klacht waarbij deze zenuw voor het probleem zorgt is een hernia. Ook hierbij stralen de rugklachten uit naar het been tot voorbij de knie en ervaar je hierbij tintelingen en/of een doof gevoel in het been. Bij een hernia drukt een uitstulping van de tussenwervelschijf of een andere structuur in de lage rug op een zenuw.
Ook kan het zijn dat je wel last hebt van bil-/beenpijn, maar geen pijn tot voorbij de knie ervaart. Hierbij is de zenuw dan niet de oorzaak van de klachten, maar de spieren en/of gewrichten.
Bij de behandeling van Ischias klachten wordt door de fysiotherapeut of manueel therapeut eerst gekeken naar de oorzaak van de klachten. Vervolgens wordt met jou een behandelplan opgesteld, die ervoor moet zorgen dat de klachten verdwijnen.
Bekijk de animatie
Wat kun je zelf doen?
- Tip 1 Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Probeer tijdens het werk elke 15 minuten het bekken naar voren en achteren te kantelen en blijf niet langer dan 1 uur achtereen zitten.
- Tip 2 Als je klachten hebt blijf dan wel bewegen, ga door met je dagelijkse activiteiten. Verander echter de manier waarop je deze uitvoert indien de dagelijkse activiteiten voor klachten zorgen.
- Tip 3 Gebruik pijnstillers om de pijnklachten te verlichten. Overleg hiervoor eerst met de huisarts.
- Tip 4 Maak gebruik van warmte, zoals een kruik, pittenzak of een warm bad, om de spieren te laten ontspannen.
- Tip 5 Probeer niet meer met de benen over elkaar te zitten.
- Tip 6 Gebruik tijdens het slapen op de zij een kussen voor tussen de benen.
- Tip 7 Probeer liggend op de rug de bilspieren te rekken door de knie naar de tegenovergestelde schouder te trekken.
- Tip 8 Probeer niet te zwaar te gaan tillen en denk er tijdens het tillen om dat je het gewicht dicht bij het lichaam houdt.
- Tip 9 Probeer activiteiten waarbij je de bilspieren intensief belast te vermijden. Bijvoorbeeld: squats, lunges etc.