skip to Main Content

Specialist in nek, rug en bekken

Psychosomatische fysiotherapie

  • Chronische pijn
  • Onverklaarbare klachten (SOLK)
  • Spanningshoofdpijn
  • Fibromyalgie
  • Stress/spanning met somatische klachten
  • Overspanning/burn-out
  • Depressie
  • Angst – en paniekstoornissen (o.a. kinesiofobie of gegeneraliseerde angst)
  • Hyperventilatie
  • Slaapproblematiek, vermoeidheid

Voor psychosomatische fysiotherapie maak je hier een afspraak met Judith.

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk?

Onze psychosomatische fysiotherapie
behandelingen vinden plaats in onze praktijk
in Leeuwarden of Wergea. Wanneer je (huis)arts
het nodig acht komen we als fysiotherapeut bij je thuis.

Eerste afspraak: screening en snel duidelijkheid

De intake begint met een uitgebreid vraaggesprek over verschillende onderwerpen die te maken hebben met de psychosomatische klachten.
Op basis daarvan kijken we of psychosomatische fysiotherapie voor jou de beste oplossing is. Tijdens de intake wordt gestart met het in kaart brengen van de totale leefsituatie. We zullen zowel aandacht hebben voor de lichamelijke aspecten van de klachten als ook de geestelijke aspecten.

We plannen een uur voor de eerste afspraak, dit wordt gerekend als een intake en een zitting psychosomatische fysiotherapie.

Vervolgbehandeling: herstellen van de balans

Het is afhankelijk van je klachten hoe het vervolg eruitziet.

Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten en de factoren die de klachten in stand houden, leren ontspannen, bewust worden van ademhaling of het leren herkennen van je eigen grenzen en deze respecteren (zowel lichamelijk als psychisch). De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid.

Het behandelplan stellen we gezamenlijk op, daarbij wordt rekening gehouden met jouw wensen en verwachtingen.

Samenwerking

Voor sommige lichamelijke klachten kan geen medische diagnose gesteld worden. Dan wordt al snel gedacht aan een psychisch probleem. Toch zijn er lichamelijke symptomen. Veel mensen vinden dit verwarrend. Ze gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

De problematiek rond psychosomatische klachten kan best complex zijn. Daarom kan een psychosomatisch fysiotherapeut samenwerken met huisarts, medisch specialist, psycholoog of bedrijfsarts.

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van lichamelijke klachten die samenhangen met stress, spanningen, angst, pijn en/of vermoeidheid waarvoor geen directe lichamelijke oorzaak gevonden kan worden.

De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hierbij is vooral aandacht voor aanwezige psychosociale factoren (gele vlaggen).

Tijdens de behandelingen zal er, indien nodig, overleg gepleegd worden met andere deskundigen, zoals (huis)arts, psycholoog of POH-GGZ.

lichamelijke klachten die samenhangen met stress, spanningen, en/of vermoeidheid. Dit verhelpen we onder meer met psychosomatische fysiotherapie

Ruim 20 jaar ervaring

6 dagen per week geopend

Goede bereikbaarheid

Afspraak binnen 48 uur

Ook ’s avonds geopend

Online afspraak maken

Back To Top