Klachtenvrij worden? Daar zetten wij de schouders onder.
Nek- en schouderklacht
Symptomen
Heb je nek- en schouderklachten?
Het aantal mensen dat jaarlijks last krijgt van nek- en schouderklachten ligt rond de 44,5%. Pijn in de nek en schouders kan veel verschillende oorzaken hebben. De klachten kunnen voortkomen uit de spieren, gewrichten en zenuwen. In veel gevallen is er sprake van een combinatie van deze klachten.
Bij spierklachten kun je denken aan een verhoogde spierspanning, bijvoorbeeld ten gevolge van het langdurig in dezelfde houding zitten gedurende studie of werk. Daarnaast kan spierspanning optreden als gevolg van stress, maar ook door het niet goed functioneren van één of meerdere gewrichten. Een hoge spierspanning en/of een beperkte functie van gewrichten kan zorgen voor een bewegingsbeperking in zowel de nek als in de schouder.
Wanneer je de schouder niet meer optimaal kunt bewegen dan hoef je niet direct aan een frozen shoulder te denken, dit zou ook heel goed vanuit de nek en/of bovenrug kunnen komen.
Pijn vanuit de zenuwen kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een nekhernia, waarbij een uitstulping van de tussenwervelschijf of een andere structuur vanuit de nek op een zenuw drukt. Hierdoor ontstaan er vaak klachten die verder gaan dan de schouder (meestal tot in de hand), welke gepaard kunnen gaan met pijnscheuten, tintelingen en doofheid.
Bekijk de animatie
Wat kun je zelf doen?
- Tip 1 Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Verander minstens elke 15 minuten van houding en zit niet langer dan 1 uur achtereen.
- Tip 2 Zorg ervoor als je achter de computer zit dat het beeldscherm op ooghoogte staat en dat de hoogte van de stoel en het bureau op elkaar afgestemd zijn.
- Tip 3 Maak geen gebruik van laptops, deze kun je niet in hoogte instellen, ook niet met een laptop standaard.
- Tip 4 Blijf bewegen, ga door met je dagelijkse activiteiten. Verander echter de manier waarop je deze uitvoert indien de dagelijkse activiteiten voor klachten zorgen.
- Tip 5 Slaap niet op de buik en denk erom dat je kussen niet te dik/te dun is.
- Tip 6 Zorg regelmatig voor geestelijke en lichamelijke ontspanning om eventuele stress te verminderen.
- Tip 7 Zet de binnenspiegel van de auto wat hoger zodat, wanneer je erin kijkt, je genoodzaakt wordt om rechtop te zitten.
- Tip 8 Zet een timer/ kookwekker op 30 minuten wanneer je een tablet of telefoon gebruikt, dit voorkomt dat je langer dan een half uur achter elkaar in een slechte houding zit.
- Tip 9 Bij nekklachten kun je een warme douche nemen en dan binnen de pijngrens het hoofd draaien en zijwaarts kantelen. Dit houdt de nek soepel.
- Tip 10 Bij nekklachten die langer dan één week aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut of manueel therapeut te raadplegen.