skip to Main Content

Laat je door ons informeren

Chronische rugpijn

Als je chronische rugpijn ondervindt kan het de volgende oorzaken hebben: Jarenlang voor de rug belastend werk gedaan, verhoogde werkdruk en stress of het werk, herhaling van episodes van rugklachten, te weinig lichamelijke beweging, vervelend voorval in je directe sociale omgeving, instabiliteit van de rug.

Symptomen

 • rugklachten die langer dan 3 maanden aanwezig zijn;
 • pijn in de (onder)rug;
 • uitstralende pijn in het bil;
 • lang zitten of staan verergert de klachten;
 • emotionele gebeurtenissen verergeren de klachten;
 • verminderde beweeglijkheid van de rug.

Heb je last van chronische rugpijn?

Heb je al langer dan 3 maanden last van rugklachten? Dan valt het onder de chronische lage rugklachten. Van het totaal aantal rugklachten is 95% niet het gevolg van een ernstige aandoening. Dit geld in de meeste gevallen ook voor chronische rugpijn. Deze klachten kunnen voortkomen vanuit spieren, gewrichten en/of zenuwen.

Bij chronische rugklachten komt de oorzaak meestal vanuit de spieren of gewrichten. Dit ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van jarenlang zwaar werk, een herhaling van episodes van rugklachten, te weinig lichamelijke beweging of instabiliteit van de rug. Stress of een vervelend voorval in je directe sociale omgeving kunnen deze klachten verergeren of in stand houden. De klachten die je hierbij kunt ervaren zijn pijn in de rug met eventueel uitstraling naar de bil, verminderde bewegelijkheid van de rug. Lang staan en/of zitten kan de klachten verergeren.

Bekende klachten waarbij de zenuwen voor problemen zorgen zijn een hernia of ischias. Mochten de rugklachten uitstralen naar het been tot voorbij de knie en ervaar je hierbij tintelingen en/of een doof gevoel in het been, dan zou één van die aandoeningen aanwezig kunnen zijn. Bij een hernia drukt een uitstulping van de tussenwervelschijf, of een andere structuur, in de lage rug op een zenuw. Bij Ischias is er uitstralende pijn aanwezig, die niet wordt veroorzaakt vanuit de rug.

Probeer bij deze klachten niet langer dan 1 uur achtereen te zitten gedurende het werk en kantel elke 15 minuten je bekken naar voren en naar achteren. Probeer regelmatig voor geestelijke en lichamelijke ontspanning te zorgen om eventuele stress te verminderen. Ook is het aan te raden om langs een fysiotherapeut of manueel therapeut te gaan. Deze kan je voorzien van adviezen, oefeningen en een gepaste behandeling.

Behandeling

Je kunt starten met het opvolgen van de tips op deze pagina.

Mocht dit niet helpen, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut/manueel therapeut. De therapeut zal onderzoek doen naar de spierspanning, het bewegingsverloop en de bewegingsmogelijkheid van de rug. Behandeling kan bestaan uit massage, mobilisaties en/of oefeningen.

Een manueel therapeut kan aanvullend onderzoek doen naar de functie van de gewrichten en als aanvullende behandelmethode manipulaties uitvoeren.

Bekijk de animatie

Wat kun je zelf doen?

 • Tip 1  Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Verander minstens elke 15 minuten van houding en zit niet langer dan 1 uur achtereen.
 • Tip 2  Als je klachten hebt blijf dan wel bewegen, ga door met je dagelijkse activiteiten. Verander echter de manier waarop je deze uitvoert indien de dagelijkse activiteiten voor klachten zorgen.
 • Tip 3  Zorg regelmatig voor geestelijke en lichamelijke ontspanning om eventuele stress te verminderen.
 • Tip 4  Gebruik pijnstillers om de pijnklachten te verlichten. Overleg hiervoor eerst met de huisarts.
 • Tip 5  Maak gebruik van warmte, zoals een kruik, pittenzak of een warm bad, om de spieren te laten ontspannen.
 • Tip 6  Probeer niet te zwaar te gaan tillen en denk er tijdens het tillen om dat je het gewicht dicht bij het lichaam houdt.
 • Tip 7  Probeer tijdens een lange autorit elk uur te stoppen om een rondje te lopen en even uit te rekken.
 • Tip 8  Probeer elke week minstens 1 keer te sporten om de rug en de rest van het lichaam sterker te maken.
 • Tip 9  Bij chronische rugklachten kun je een fysiotherapeut of manueel therapeut om advies en behandeling vragen, om zo de klachten te verminderen.

Wist je dat je bij ons direct een afspraak in de online agenda kunt plannen?

Back To Top