skip to Main Content
lichamelijke klachten die samenhangen met stress, spanningen, en/of vermoeidheid. Dit verhelpen we onder meer met psychosomatische fysiotherapie

Laat je door ons informeren

Duizeligheid

Als je duizeligheidsklachten ondervindt kan het de volgende oorzaken hebben: Hoofdtrauma, infectie, hogere leeftijd, verminderde bewegelijkheid van de nek.

Symptomen

  • verminderde bewegelijkheid van de nek;
  • verhoogde spierspanning in nek-/schoudergebied;
  • duizeligheid bij een snelle beweging van het hoofd;
  • duizeligheid bij opstaan uit bed of uit een stoel.

Heb je last van duizeligheid?

Duizeligheidsklachten komen vaak voor, met name wanneer we ouder worden. De duizeligheid kan veroorzaakt worden door een infectie, hoofdtrauma, ouder worden of een verminderde bewegelijkheid van de nek. Door bijvoorbeeld een verhoogde spierspanning of het niet goed functioneren van de gewrichten in de nek. De klachten kunnen bestaan uit draaiduizeligheid, evenwichtsstoornis, licht in het hoofd en flauwte. Dit zou een cervicogene duizeligheid kunnen zijn of Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, afgekort BPPD.

Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door een verminderde functie van een gewricht in de nek, met daarbij eventueel spanning van de nekspieren. Hierbij kan je ook een wazig zicht, misselijkheid en nekpijn ervaren. Dit kan minuten tot uren duren en in episodes voorkomen.

Bij BPPD heb je last van draaiduizeligheid. De duizeligheid en bewegingen van het hoofd gaan hierbij samen. Dit duurt meestal minder dan één minuut. De klachten bij BPPD worden veroorzaakt door een verstoring van het evenwichtsorgaan.

Beide vormen van duizeligheid zijn goed te behandelen door een fysiotherapeut of manueel therapeut. Deze zal beoordelen welke vorm van duizeligheid je hebt en daarbij een gepaste behandeling toepassen om zo de klachten te verminderen.

Behandeling

Je kunt starten met het opvolgen van de tips op deze pagina.

Mocht dit niet helpen, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut/manueel therapeut. De therapeut zal onderzoek doen naar de spierspanning, het bewegingsverloop en de bewegingsmogelijkheid van de nek. Behandeling kan bestaan uit massage, mobilisaties en/of oefeningen.

Een manueel therapeut kan aanvullend onderzoek doen naar de functie van de gewrichten en als aanvullende behandelmethode manipulaties uitvoeren.

Bekijk de animatie

Wat kun je zelf doen?

  • Tip 1  Maak gebruik van warmte, zoals een kruik of een warm bad, om de spieren te laten ontspannen.
  • Tip 2  Probeer niet te snel op te staan uit bed of uit een stoel.
  • Tip 3  Ga door met je dagelijkse activiteiten, pas eventueel de manier waarop je ze uitvoert aan.
  • Tip 4  Mocht je last hebben van duizeligheid ga dan even zitten en wacht tot de duizeligheid verminderd, voordat je verder gaat met hetgeen waar je mee bezig was.
  • Tip 5  Probeer snelle bewegingen van het hoofd te vermijden.
  • Tip 6  Je kunt een warme douche nemen en dan binnen de pijngrens je hoofd draaien en zijwaarts kantelen. Dit houdt de nek soepel.
  • Tip 7  Ga langs bij een fysiotherapeut of manueel therapeut. Deze kan beoordelen van welke vorm van duizeligheid je last hebt en deze vervolgens gericht behandelen.

Wist je dat je bij ons direct een afspraak in de online agenda kunt plannen?

Back To Top