Laat je door ons informeren
Pijn aan het SI-gewricht of bekkenpijn
Als je last hebt van lage rugpijn, bilpijn, pijn aan het stuitje, de liezen of het schaambeen, kan het de volgende oorzaken hebben: een ongeval/trauma, een zwangerschap, verminderde kracht van de rompspieren, een verstap trauma of een val op de billen.
Symptomen
Heb je last van lage rugpijn, bilpijn, pijn aan het stuitje, de liezen of het schaambeen?
Dit zou veroorzaakt kunnen worden door klachten aan het SI-gewricht of het bekken, bijvoorbeeld door een veranderde spierspanning of een blokkering van het SI-gewricht. Het SI-gewricht maakt onderdeel uit van het bekken. Het is namelijk de verbinding tussen het bekken en het heiligbeen.
Bij bekkeninstabiliteit zijn de banden verslapt en de gewrichten soepeler. Bij een zwangerschap is dit heel praktisch, maar het kan ook klachten veroorzaken doordat de banden overbelast worden. De klachten ontstaan meestal tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling. Naast zwangerschap kan verminderde kracht van de dwarse- en schuinebuikspieren tot deze klachten lijden. Maar ook een ongeluk of een val kunnen bekkeninstabiliteit veroorzaken.
In het SI-gewricht is heel weinig beweging mogelijk, maar toch kan een blokkering vervelende klachten geven. Een SI-blokkering kan ontstaan door een verstap-trauma, zoals het missen van de laatste traptrede of een val op de bil. Herkenbaar is pijn tijdens het lopen en dan met name tijdens de fase waarbij je op het been staat waar de blokkering zit.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de regio waar de pijn gevoeld wordt. Een behandeling bestaat vaak uit het geven van adviezen over je houding en de uitvoering van je werk, sport en dagelijkse handelingen.
Het doel is om de belasting (hetgeen wat je doet) en de belastbaarheid (wat het bekken kan hebben) weer in balans te krijgen.
Daarbij is het belangrijk dat de spierspanning rond het bekken wordt hersteld. Bij de één betekent dit het versterken van de spieren in de bekkenregio en bij de ander is het juist belangrijk om de spieren te leren ontspannen.
Bekijk de animatie
Wat kun je zelf doen?
- Tip 1 Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Verander minstens elke 15 minuten van houding en zit niet langer dan 1 uur achter elkaar.
- Tip 2 Blijf bewegen en ga door met je dagelijkse activiteiten. Verander de manier waarop je deze uitvoert als de dagelijkse activiteiten voor klachten zorgen.
- Tip 3 Neem meer pauzes en beperk zware huishoudelijke en verzorgende werkzaamheden tot het noodzakelijke.
- Tip 4 Om te rusten kun je het beste op je zij of rug gaan liggen. Zitten is alsnog belastend voor het bekken.
- Tip 5 Mocht traplopen klachten geven probeer dan de lift te nemen als deze aanwezig is.
- Tip 6 Maak gebruik van warmte, zoals een kruik of een warm bad, om de spieren te laten ontspannen.
- Tip 7 Vraag een fysiotherapeut of manueel therapeut om advies of behandeling. Wanneer de klachten zijn veroorzaakt door een zwangerschap of bevalling zal hij/zij je eventueel doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut.