Wij maken krom wat recht is; vooral je rug.
Lage rugklachten
Symptomen
Heb je last van lage rugklachten?
Van het totaal aantal rugklachten is 95% niet het gevolg van een ernstige aandoening. Dit geld ook voor acute lage rugklachten, in de volksmond ook wel SPIT of lumbago genoemd. Zo kunnen de lage rugklachten voortkomen vanuit spieren, gewrichten en zenuwen. In veel gevallen is er sprake van een combinatie van factoren.
Spieren spelen vaak een rol bij lage rugpijn, bijvoorbeeld als gevolg van overbelasting. Die overbelasting kan ontstaan door bijvoorbeeld activiteiten te ondernemen die je niet op regelmatige basis doet. Of door het niet goed functioneren van de gewrichten in de lage rug. Ook stress en spanningen door een vervelende gebeurtenis of hoge werkdruk kan voor een verhoogde spierspanning zorgen. Zowel een verhoogde spierspanning of het niet goed functioneren van de gewrichten kan zorgen voor een bewegingsbeperking en stijfheid in de lage rug.
Bekende klachten waarbij de zenuwen voor problemen zorgen zijn een hernia of ischias. Mochten de rugklachten uitstralen naar het been tot voorbij de knie en ervaar je hierbij tintelingen en/of een doof gevoel in het been dan zou één van die aandoeningen aanwezig kunnen zijn.
Bij een hernia drukt een uitstulping van de tussenwervelschijf of een andere structuur in de lage rug op een zenuw. Bij Ischias is er uitstralende pijn aanwezig, die niet wordt veroorzaakt vanuit de rug.
Het algemene herstel bij acute lage rugklachten is gunstig. Binnen één maand keert 82% van de mensen weer terug naar het werk. Mochten de klachten langer dan 3 weken aanhouden, dan is er sprake van een afwijkend beloop en is het verstandig contact op te nemen met een fysiotherapeut of manueel therapeut. Duren de klachten nog geen 3 weken, maar is de pijn ondragelijk of wil je graag advies over de klachten. Dan kan je ook in die periode al terecht bij een fysiotherapeut of manueel therapeut.
Behandeling
Je kunt starten met het opvolgen van de tips op deze pagina.
Mocht dit niet helpen, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut/manueel therapeut. De therapeut zal onderzoek doen naar de spierspanning, het bewegingsverloop en de bewegingsmogelijkheid van de nek. Behandeling kan bestaan uit massage, mobilisaties en/of oefeningen.
Een manueel therapeut kan aanvullend onderzoek doen naar de functie van de gewrichten en als aanvullende behandelmethode manipulaties uitvoeren.
Bekijk de animatie
Wat kun je zelf doen?
- Tip 1 Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Probeer tijdens het werk elke 15 minuten het bekken naar voren en achteren te kantelen en blijf niet langer dan 1 uur achtereen zitten.
- Tip 2 Als je klachten hebt blijf dan wel bewegen, ga door met je dagelijkse activiteiten. Verander echter de manier waarop je deze uitvoert indien de dagelijkse activiteiten voor klachten zorgen.
- Tip 3 Zorg regelmatig voor geestelijke en lichamelijke ontspanning om eventuele stress te verminderen.
- Tip 4 Gebruik pijnstillers om de pijnklachten te verlichten. Overleg hiervoor eerst met de huisarts.
- Tip 5 Maak gebruik van warmte, zoals een kruik, pittenzak of een warm bad, om de spieren te laten ontspannen.
- Tip 6 Zijn de pijnklachten zo hevig dat je het liefst de hele dag in bed ligt? Beperk dit dan tot maximaal 2 dagen, want bedrust maakt de klachten alleen maar erger. Even liggen om te ontspannen is natuurlijk geen probleem.
- Tip 7 Probeer niet te zwaar te gaan tillen en denk er tijdens het tillen om dat je het gewicht dicht bij het lichaam houdt.
- Tip 8 Probeer tijdens een lange autorit elk uur te stoppen om een rondje te lopen en even uit te rekken.
- Tip 9 Probeer het natuurlijke beloop van de klachten af te wachten. We weten namelijk dat in de eerste maand bij 58% van de mensen pijnvermindering ervaart en dat 82% terug keert naar het werk.
- Tip 10 Bij rugklachten die langer dan drie weken aanhouden is het verstandig om een fysio- of manueel therapeut te raadplegen.