skip to Main Content

Korte flexie knik

Ga op de rug liggen met de knieën gebogen. Houd het hoofd op de grond. Duw vervolgens je tong zachtjes achter de voortanden, tegen het gehemelte. Trek daarna de kin in en houd deze positie 10 seconden vast. Het belangrijkste bij deze oefening is dat het hoofd op de grond blijft liggen gedurende de gehele oefening. Alleen de zogenoemde diepe buigers mogen aanspannen.

Diepe nekflexoren trainen

Ga op de rug liggen en strek de nek door de kin lichtjes in te trekken. Til vanuit deze positie het hoofd een paar centimeter op en houd dit enkele seconden vol en leg het hoofd weer rustig neer. Zorg tijdens deze oefening dat de nek gestrekt blijft door de kin lichtjes in te trekken.

Diepe nekflexoren mobiliseren

Voer deze oefening in zit uit. Duw het hoofd rustig naar voren, zonder al te veel kracht te zetten. Breng daarna het hoofd weer rustig naar achteren door de kin in te trekken. Zorg ervoor dat tijdens de oefening de kin niet naar beneden of naar boven gaat, maar in één lijn blijft.

Rotatie

Deze oefening kun je liggend, zittend of staand uitvoeren. Beweeg het hoofd rustig van links naar rechts en terug en houd bij elk einde even de spanning vast. Je mag hierbij wat rek voelen maar niet door de pijngrens heen bewegen.

Lateroflexie

Voer deze oefening in zit of staand uit door het oor richting de schouder te bewegen. Hierbij mag je lichte rek op de spier aan de andere zijde voelen. Beweeg niet door de pijngrens heen. Zorg bij deze oefening dat de schouders laag blijven.

Hoog cervicale rotatie

Ga rechtop zitten en buig het hoofd zo ver mogelijk naar voren. Terwijl het hoofd voorovergebogen is, draai je rustig het hoofd naar links en rechts afwisselend.

Hoog cervicale lateroflexie

Ga rechtop zitten met het hoofd in een neutrale positie. Schuif de kin naar voren en draai het hoofd naar rechts terwijl je zijwaarts naar links beweegt. De beweging is dus gekoppeld. Beweeg daarna terug naar neutrale positie en draai het hoofd naar links en een zijwaartse beweging naar rechts.

Coördinatie hoog cervicaal

Voer de oefening in zit uit in neutrale positie. Projecteer met de neus een denkbeeldige stip op de muur. Door kleine bewegingen met de nek te maken kun je denkbeeldige letters op de muur schrijven. Maak hierbij geen grote bewegingen. Wanneer u grote bewegingen maakt, spannen de verkeerde spieren aan en is de oefening zinloos.

Bij wie moet je zijn?

Onze nekspecialisten

Onze behandelingen vinden plaats in onze praktijk
aan de Legedyk in Leeuwarden. Wanneer je (huis)arts
het nodig acht komen we als fysiotherapeut bij je thuis.

Arjen Trip

fysiotherapie, manuele therapie, dry-needling, McKenzie Methode, rugklachten en elleboogklachten

Tjebbe Hettinga

fysiotherapie, manuele therapie, medical taping, schouderklachten, hoofdpijn en duizeligheid

Esther van der Schaaf

fysiotherapie, revalidatie en sportblessures

Back To Top