DRY NEEDLING

Wat is dry-needling?

Dry-needling is een behandeling gericht op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Het is een innovatieve vorm van fysiotherapie die onderdeel uitmaakt van de totale therapie. We maken hierbij gebruik van dunne acupunctuurnaalden. We behandelen hiermee effectief verhardingen in spieren, die daardoor snel kunnen ontspannen.

Verschil dry-needling en acupunctuur

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gebruikt. Bij dry-needling werken we meestal met één naald, waarmee slechts kortdurend de spieren worden behandeld. Vergeleken met acupunctuur richten we ons niet op een energetisch concept, maar is onze behandeling gebaseerd op fysiologie en biochemische processen.

Wanneer helpt dry-needling?

Dry-needling helpt bij spierverhardingen. Dit is een hard aanvoelende plek in een spier. Deze ‘knoop’ veroorzaakt drukpijn en kan soms pijn op andere plaatsen in het lichaam veroorzaken. Bekende klachten zijn:

  • pijn ter plekke in de spier, met of zonder uitstraling
  • stijfheid of beperking bij het bewegen
  • verminderde kracht bij aanspannen van de spier
  • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag;
  • tintelingen in arm of been, samen met hoofdpijn of duizeligheid
  • combinatie van duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn en/of koude handen.

Werkwijze bij dry-needling

Het inbrengen (of: ’prikken’) van de naald voel je in principe niet. Als de knopen in de spier (ook wel ‘triggerpoints’ genoemd) worden aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort gevoel van kramp. Daarna ontspant de spier zich direct. Je zult dan merken dat je gemakkelijker kunt bewegen.

De behandelde spieren voelen na een behandeling wel even vermoeid en zwaar aan. Dat is meestal van korte duur.