Restitutie-, natura- of budgetpolis?

De komende tijd krijg je de mogelijkheid je zorgverzekering onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen. Je kunt er tegenwoordig niet meer vanuit gaan dat de polissen van je zorgverzekering volgend jaar hetzelfde zijn. Daarbij is het tevens aan te raden om vooraf te controleren of de zorgverlener waar je heen wil een contract heeft met je zorgverzekeraar.

Elke basisverzekering heeft zijn eigen voorwaarden. Hieronder zijn de belangrijkste opties uitgelegd:

Een restitutiepolis biedt de vrijheid om gebruik te maken van de zorgverlener van jouw keuze, ongeacht of deze een contract met jouw gekozen zorgverzekeraar heeft. Je ontvangt 100% vergoeding, gebaseerd op een marktconform tarief. Houd er wel rekening mee dat het marktconforme tarief verschilt per verzekeraar.

Een naturapolis geeft recht op 100% vergoeding van behandelingen, maar alleen bij zorgverleners waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijg je tussen de 65% en 80% vergoeding.

De budgetpolis is een voordelige ‘naturapolis’ waarbij het er op neerkomt dat er meer eigen kosten zullen zijn.

Er bestaat ook een combinatiepolis, dit is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Hierbij heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis, maar voor andere zorg heb je juist recht op een vergoeding op restitutiebasis.